Speelautomatenvergunningen

Kunt u in uw horecaonderneming een speelautomaat plaatsen? Welke vergunningen heeft u nodig? Waar dient u aan te voldoen? Het hangt ervan af of het gaat om een een behendigheidsautomaat of kansspelautomaat.

Behendigheidsautomaat

Bij een behendigheidsautomaat is het spelresultaat afhankelijk van het inzicht of de behendigheid van de speler en geeft de automaat alleen vrije spelen of een verlengde speelduur als beloning. Te denken valt aan een flipperkast. U heeft hier geen vergunning voor nodig.

Kansspelautomaat

Bij een kansspelautomaat speelt toeval een grotere rol dan behendigheid of vaardigheid en kunt u bij winst geld, premie of prijzen winnen. Te denken valt aan een fruitautomaat of automatische roulette. Voor een kansspelautomaat heeft u wel een vergunning nodig.

Indien u een kansspelautomaat in uw zaak wilt plaatsen, heeft u een aanwezigheidsvergunning nodig. Deze vergunning wordt alleen verstrekt aan zogenaamde ‘hoogdrempelige’ inrichtingen.

Hoogdrempelige inrichtingen

Hoogdrempelige inrichtingen zijn cafés of restaurants die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De horecaonderneming is in bezit van een geldige Drank- en Horecawetvergunning
  • De horecaonderneming richt zich voornamelijk op gasten van 18 jaar en ouder
  • Het café- of restaurantbezoek staat op zichzelf, er vinden geen andere activiteiten plaats die een eigen stroom bezoekers trekken (zoals bijvoorbeeld in een bowlingcentrum)

Een hoogdrempelig horecabedrijf mag maximaal twee (2) kansspelautomaten plaatsen als de vergunning is verleend.

De burgemeester is de vergunningverlenende instantie. In een gemeentelijke verordening wordt bepaald voor hoeveel kansspelautomaten per inrichting een vergunning wordt afgegeven (met een maximum van twee). Dat kan dus per gemeente verschillen.

Laagdrempelige inrichtingen

Laagdrempelige bedrijven (cafetaria, ijssalon of lunchroom) kunnen geen aanwezigheidsvergunning krijgen. Laagdrempelige bedrijven mogen dus geen kansspelautomaat plaatsen. De huidige wetgeving geeft niet een heel duidelijk beeld over wat hoog- en laagdrempelig is. Gemeenten verschillen in de interpretatie van de regels. Mocht een vergunning worden geweigerd omdat uw horecaonderneming volgens de gemeente ‘laagdrempelig’ is dan loont het dus de moeite om te laten checken of de argumentatie van de gemeente klopt.

Samengestelde inrichtingen

Sommige horecaondernemingen hebben zowel een hoogdrempelig als een laagdrempelig gedeelte. Te denken valt aan een restaurant met een cafetariagedeelte. Bij dit soort horecaondernemingen kan een vergunning worden afgegeven voor kansspelautomaten als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De automaten worden alleen in het hoogdrempelige gedeelte geplaatst
  • De twee (2) ruimten zijn van elkaar gescheiden
  • De bezoekers van het laagdrempelige gedeelte kunnen dit gedeelte betreden zonder het hoogdrempelige gedeelte te hoeven betreden
Eigenaar van de kansspelautomaat? Dan dient u te beschikken over een exploitatievergunning

Bent u de eigenaar van een kansspelautomaat? Dan dient u een speciale exploitatievergunning te hebben. In de meeste gevallen is de automaat niet in bezit van de horecaondernemer, maar van een extern bedrijf.

BAS A.S. VAN LEEUWEN, ADVOCAAT

MR. BAS A.S. VAN LEEUWEN biedt expertise aan in verschillende rechtsdomeinen. Dankzij doorgedreven opleidingen en een ruime praktijkervaring biedt hij een doelgerichte en doeltreffende bijstand. De advocaat staat voor integriteit, authenticiteit en consistentie. Zijn missie bestaat erin onderbouwde oplossingen te vinden vanuit zijn voortreffelijk juridisch inzicht én sterk zakelijk instinct. Hij streeft er steeds naar om uw zaak op zo kort mogelijke termijn tot een goed einde te brengen, in voorkomend geval via een minnelijke regeling.