Het verkeersstrafrecht is een rechtsgebied dat zich bezighoudt met de strafrechtelijke aspecten van verkeersovertredingen en verkeersmisdrijven. Het omvat wetten en regelgeving die gerelateerd zijn aan het verkeer en de veiligheid op de weg. Verkeersstrafrecht heeft betrekking op situaties waarin verkeersregels worden overtreden en kan variëren van lichte overtredingen tot ernstige misdrijven met potentieel fatale gevolgen.

Enkele belangrijke aspecten van het verkeersstrafrecht zijn:

  1. Verkeersovertredingen: Dit zijn minder ernstige schendingen van de verkeersregels, zoals het overschrijden van de maximumsnelheid, het negeren van verkeerslichten of het niet dragen van een autogordel.

  2. Verkeersmisdrijven: Dit zijn ernstigere overtredingen die kunnen leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood, zoals rijden onder invloed van alcohol of drugs, roekeloos rijgedrag, doorrijden na een ongeval, en gevaarlijk rijgedrag.

  3. Strafrechtelijke vervolging: Wanneer een verkeersovertreding wordt beschouwd als een misdrijf, kan dit leiden tot strafrechtelijke vervolging. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor het aanklagen van verdachten van verkeersmisdrijven.

  4. Straffen en sancties: Verkeersmisdrijven kunnen leiden tot boetes, rijontzegging, taakstraffen, en in ernstige gevallen zelfs gevangenisstraf.

  5. Verkeersveiligheid: Het doel van het verkeersstrafrecht is om de veiligheid op de weg te waarborgen en mensen te ontmoedigen verkeersregels te overtreden.

  6. Verkeershandhaving: Politie en andere handhavingsinstanties zijn verantwoordelijk voor het toezicht op verkeersovertredingen en het handhaven van de verkeersregels.

Het verkeersstrafrecht speelt een essentiële rol bij het handhaven van de verkeersveiligheid en het verantwoordelijk houden van individuen die de verkeersregels overtreden. Het is bedoeld om de samenleving te beschermen tegen potentieel gevaarlijk rijgedrag en om het bewustzijn van verkeersveiligheid te vergroten.

OM-zitting / Rijden onder invloed

Wordt u verdacht van rijden onder invloed, dan krijgt u liggen de straffen vaak hoog. Al vanaf de 570 µgl/l (1,3 ‰) moet u rekening houden met een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 4 – zes (6) maanden. Omdat bij de OM-zitting het niet mogelijk is om een voorwaardelijke…

Lees Verder

OM-zitting / Rijbewijs

Is uw rijbewijs ingevorderd wegens rijden onder invloed of te hard rijden, dan krijgt u tegenwoordig in de meeste gevallen een oproeping voor een OM-zitting. Een OM-zitting is een buitengerechtelijke wijze van afdoening van de strafzaak. In plaats dat u bij de Rechter komt, hebt u nu een zitting bij…

Lees Verder

Straffen meer dan 50 km/u te hard rijden

Als u wordt gepakt wegens te hard rijden met meer dan 50 km/u, moet u rekening houden met een geldboete en daarnaast een ontzegging van de rijbevoegdheid. Uw rijbewijs wordt ook meteen ingenomen als u bent staande gehouden. Uiteraard wilt u dan meteen weten waar u aan toe bent, maar…

Lees Verder

Rijbewijs ingevorderd door snelheidsovertreding

Bij een snelheidsovertreding van > 50 km/u wordt het rijbewijs door de politie ingevorderd. Op grond van artikel 164 WVW is de politie daartoe verplicht. Het rijbewijs zal dan door de politie naar het CVOM worden doorgestuurd. De Officier van Justitie (OVJ) zal dan binnen tien (10) dagen nadat het…

Lees Verder

Educatieve maatregel (CBR)

Wanneer er een vermoeden bestaat dat u niet meer voldoet aan de eisen van geschiktheid voor personen die in het bezit zijn van een rijbewijs, kan er besloten worden een Educatieve Maatregel aan u op te leggen.   Er zijn vier (4) educatieve maatregelen: …

Lees Verder
Previous Story

Fiscaal Strafrecht

Next Story

Overtreding van Milieuwetgeving

Latest from Strafrecht | Gerelateerde Expertises